honorair consul


honorair consul 1.0

((vooral) in Nederland)

iemand die als extra, onbetaalde functie op een consulaat de belangen en handelsbelangen van een bevolking behartigt in een ander land
Ook wel verkort tot hon. consul.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een honoraire consul…

is een consul

  • [Functie] behartigt de belangen van een bepaalde bevolking in een ander land en houdt zich bezig met handelsbelangen
  • [Plaats] werkt op een consulaat
  • [Woongebied] woont en werkt in het buitenland
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan de nationaliteit van het land hebben dat vertegenwoordigd wordt, maar kan van de nationaliteit van het vestigingsland zijn
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] geniet consulaire immuniteit (vergelijkbaar met diplomatieke onschendbaarheid)
  • [Activiteit of handeling] verricht diensten die vooral met de burgerlijke stand en met handel te maken hebben: geeft bijvoorbeeld reisdocumenten uit (paspoort, visum, etc.), handelt bepaalde registraties af (trouwen, overlijden, etc.), helpt burgers van het gastland bij problemen met justitie van het vestigingsland en geeft ondernemers en bedrijven uit het gastland informatie en voorlichting over wetgeving van het gastland
  • [Belanghebbende of begunstigde] behartigt de belangen van een bepaalde bevolking in een ander land en helpt ondernemers (met de nationaliteit van het land dat het consulaat vertegenwoordigt)
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie vrijwillig uit, als erefunctie
  • [Voorbeeld of specimen] wordt als hoofd van het consulaat-generaal consul-generaal genoemd
  • [Overige] wordt in Nederland een honorair consul en in België ereconsul genoemd

Algemene voorbeelden


De 42-jarige Jan Gunnink, geboren en getogen in Meppel, is benoemd tot honorair consul van West-Australië. Zijn standplaats is Perth, waar hij woonachtig is.

Meppeler Courant,

Een honoraire consul die hier ter lande het Afrikaanse Uganda representeert heeft tevergeefs een belanghebbendenvergunning gevraagd om zijn auto bij het consulaat te kunnen parkeren. Burgemeester en Wethouders maken in het Uitvoeringsbesluit onderscheid tussen beroeps- en honoraire consuls, met de motivering dat de functie van honoraire consul – kort gezegd – minder omvattend is dan die van een beroepsconsul.

http://juridischdagblad.nl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=6096&ei,

Naast 110 ambassades, 27 beroepsconsulaten, één ambassadekantoor te Pristina (Servië-Montenegro), alsmede twee vertegenwoordigingen bij de Palestijnse Autoriteit in Ramallah en in Kabul (Afghanistan), had Nederland begin 2004 wereldwijd circa 360 'honoraire' consulaire posten, bemand met honoraire consuls-generaal, consuls, vice-consuls en consulaire agenten. Sommige landen hebben om politieke, constitutionele of historische redenen slechts een gering aantal of zelfs in het geheel geen honoraire consuls.

http://www.minbuza.nl/default.asp?CMS_ITEM=MBZ426289_NOCOOKIES=YES

De Nederlandse ambassade in Chili is een bilaterale post die tevens beschikt over regionale steunpunten in de vorm van 8 consulaten, geleid door honoraire, d.w.z. onbezoldigde consuls van Chileense nationaliteit.

http://www.holanda-paisesbajos.cl/

Mijn suggestie is te spreken van 'honorair hoogleraar'. Dat adjectief houdt inderdaad in dat betrokkene niet wordt bezoldigd en dat de benoeming als een eer wordt gezien, maar is geenszins synoniem met inactiviteit; denk maar aan de honorair consuls die het Koninkrijk ten dienste staan.

http://www.law.uu.nl/sim/publ/penibel.pdf,